Нормандската четворка договори спиране на огъня в Украйна

Споразумението ще влезе в сила на 20 февруари

Ангела Меркел, канцлерът на Германия, по време на 53 конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. 18.02.2017. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Ангела Меркел, канцлерът на Германия, по време на 53 конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. 18.02.2017. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Договорено е ново предложение за прекратяване на огъня в Украйна от външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна. Форматът, известен като Нормандската четворка, е стигнал до договореност в кулоарите на конференцията по сигурността в Мюнхен, като споразумението трябва да влезе в сила от 20 февруари, съобщи БНТ.

Договорено е от първи март да започне нов кръг от политически преговори - Минск - 2. Освен мирно регулиране на конфликта, се очаква да започне процес на размяна на военнопленници и да бъде осигурен достъп за хуманитарна помощ.

Нормандската четворка настоява и за разблокирането на железопътните линии в размирния район.

Днес е последният ден от Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и българският президент Румен Радев.

На форума ще говорят специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, министрите на външните работи на Иран, Саудитска Арабия и Турция, както и министърът на отбраната на Израел.

 

Последни новини
Още от Новини