Китай иска от САЩ Северна Корея да бъде обуздана

Пекин отряза вноса на въглища от Северна Корея

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай забрани вноса на въглища от Северна Корея и настоява за възобновяване на преговорите за ядрената програма на Пхенян, пише Bloomberg.  

Властите в Пекин обявиха в събота, че Китай ще спре целият внос на въглища от Северна Корея от 19 февруари до края на годината, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заради севернокорейската ядрена програма. Китай закупи преди това въглища "по изключение", което е допустимо в международната търговия за цели на "оцеляването".

В същото време, китайски държавни служители, присъстващи на конференция в Германия, са настояли САЩ да окаже натиск върху Северна Корея със санкции и военни маневри, като твърдят, че севернокорейският режим няма да прекрати разработването на ядрени оръжия, освен ако не се почувства застрашен.

Китайският външен министър Ван И призова за възобновяване на преговорите след среща с южнокорейския си колега Юн Бен Се, като заяви, че е време да "се прекъсне негативният цикъл по ядрения въпрос на полуострова."

"В този момент, положението на Корейския полуостров става все по-сложно, а картината - все по-мрачна, но ние не трябва да се отказваме от усилията си и да се примирияваме със случващото се", каза Уанг в изявление в неделя.

Взаимоотношенията между Китай и Северна Корея стават все по-сложни и насърчават САЩ да разположи противоракетна система Thaad в Южна Корея - ход, който също се възприема като потенциална заплаха от страна на военните в Пекин.

Американски президент Доналд Тръмп призова Китай да втвърди позициите си спрямо Северна Корея и обеща този месец да се разправи със страната "много мощно", след като тества най-новата си балистична ракета.

Относно загубите за Китай от спирането на вноса на въглища от Северна Корея, Ван заяви, че ще се намерят методи за компенсиране на щетите.

Дали това ще доведе на масата на преговорите режима на Ким Чен Ун още не е ясно. Северна Корея ускори развитието на ядрени и балистични ракети от 2009 насам, когато се оттегли от шестстранните преговори с участието на САЩ, Южна Корея, Китай, Русия и Япония.

Фу Ин, председател на комисията по външни работи на законодателния орган на Китай и бивш зам.-министър на външните работи до 2013, заяви в събота, че политиката на САЩ "само прави нещата по-зле".

"Трябва да разберете, че без да се говори с тях, само ще ги предизвикаме да се движат по-бързо в в грешната посока", каза Ин на форума за сигурността в Германия.

САЩ призова Китай да използва своето влияние върху Северна Корея "по по-конструктивен начин", докато външният министър на Южна Корея изключи преговори в близко бъдеще.

"Ние се занимаваме с държава, която разполага с много по-опасни оръжия, отколкото преди 10 години, преди 20 години", каза Юн Бен Се.

Последни новини
Още от Новини