Студентският дълг в САЩ достигна нов рекорд

Общата стойност на отпуснатите студентски кредити в САЩ се повишават с 6,3% до $1,31 трлн.

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Общата стойност на отпуснатите студентски кредити в САЩ достигна нов рекорд от $1,31 трлн. през 2016. Това е 18-та поредна година на повишение, сочат данни на Федералния резерв в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

В същото време размерът на общия студентски дълг се повишава с 6,3% през 2016 спрямо предходната година, което е най-ниският годишен ръст от 2003 насам.

Използването на кредит с цел покриване на разходите за обучение и придобиване на висше образование в САЩ се удвоява от 2009 насам, показват данните. Размерът на студентския дълг се покачва с най-бързи темпове в сравнение с всички останали видове кредити за домакинствата. Всъщност, от шестте основни категории за потребителски дълг, разглеждани от Фед в Ню Йорк, единствено нивото на студентските заеми и автомобилните кредити нараства от края на 2008 (общата стойност на кредитите за автомобили се повишава с 46%). Общият дълг на домакинство спада с 1%.

Близо една четвърт от студентите, изтеглели кредит, нямат възможност да го обслужват или се намират в просрочие по погасяването на месечните вноски най-малко 90 дни, сочат данни на Фед в Ню Йорк. Просрочията се задържат твърде високи въпреки опитите на администрацията на Обама да направи погасяването на кредитите по-достъпно. Федералното правителство държи или гарантира над 90% от всички отпуснати студентски кредити. 

Графика: Bloomberg

Повишаването на студентския дълг започва да притеснява регулаторните органи, отговорни за политиката на финансовите пазари. При управлението на Обама властите определиха студентския дълг като риск, който може да забави икономическия растеж в САЩ. Президентът Доналд Тръмп порица студентската задлъжнялост по време на президентската си кампания, свързвайки я с „котва“, която не позволява на американците да отбележат напредък.

Проблемът може да е дори по-сериозен отколкото показват данни на Фед в Ню Йорк. Информацията е базирана на извадка от доклади за състоянието на кредитите на домакинствата, които регулаторните органи често установяват, че са пълни с грешки. Според данни на Фед във Вашингтон например общата стойност на студентските кредити възлиза на $1,41 тлрн.

Последни новини
Още от Новини