САЩ остават твърдо зад НАТО

Това увери вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен

Снимка: Win McNamee/Pool via Bloomberg Снимка: Win McNamee/Pool via Bloomberg

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди ангажимента на САЩ към НАТО и ЕС, опитвайки се да смекчи опасенията в Европа относно президентството на Доналд Тръмп, съобщи Bloomberg. 

В първата си реч на международната сцена по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен той увери европейските лидери и министри, че говори от името на президента на САЩ, подчертавайки „непоклатимия“ ангажимент на страната към НАТО.

„САЩ твърдо подкрепя НАТО и ще бъде непоклатима в ангажимента си по отношение на Трансатлантическия съюз“, коментира Пенс.

Той отбелязва, че САЩ ще продължи да държи Русия отговорна дори когато се търсят нови начини за сътрудничество между двете страни.  

Противоречивите коментари на Тръмп за значението на военния алианс, скептицизмът по отношение на споразумението от 2015 за ограничаване на иранските ядрени амбиции и очевидното равнодушие към бъдещето на ЕС породиха опасения в Европа, че САЩ може да променят дългогодишната си политика на закрила на Западна Европа, припомня БТА. 

Последни новини
Още от Новини