Рисковете за България са сходни с тези за НАТО и ЕС

Сред тях са единството на ЕС и бежанската вълна

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Рисковете за България са идентични с тези за партньорите ѝ от НАТО и Европейския съюз (ЕС). Това коментира в ефира на “Хоризонт” служебният министър на външните работи Ради Найденов, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Investor.bg.

По думите му конкретните рискове са свързани с единството на ЕС, бежанската вълна, мигрантския проблем и районите, които са в съседство на Европа, пише БНР.

Въпреки че коментира, че съвременните рискове са много, Найденов подчерта, че акцентът на конференцията е диалогът на неформална основа.

“Предвид рисковете, които съществуват, да се гарантира мира чрез диалог на партньорите. И мисля, че това е по-важното за тази конференция. Ако вземете всеки отделен панел или отделните форуми, които паралелно се провеждат в рамките на тази конференция, може да откриете много конкретни рискове, които се обсъждат в момента, включително взаимодействие на религии, човешки права, икономическа стабилност, безработица…”, заяви той.

Според Ради Найденов е важно именно чрез диалог да се гарантират мирът и благосъстоянието на хората.

Служебният министър коментира и искането за разкриване на повече изборни секции в Германия. Той припомни, че има изисквания и на българското, и на гръцкото законодателство, които трябва да бъдат спазени при провеждането на избори зад граница.

“Нашият стремеж е да гарантираме възможно най-доброто провеждане на изборите и да се предоставят оптимални условия в рамките на това, което е предвидил законът за провеждането им”, обясни Найденов.

Според него винаги има недоволство от чакането на опашки, от бавното обработване на документи, но цялата информация се обработва на място, при това на ръка от малък брой хора. По думите на Найденов докато изборите се организират по този начин, въпросните затруднения, които видяхме през последните години, ще останат.

Последни новини
Още от Новини