Няма причина за обвинения по въпроса с разходите за отбрана

Външният министър на Германия призова за по-широк поглед върху проблема с разходите за отбрана

Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com

Няма причина за обвинения по въпроса с разходите за отбрана, заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел. Той обясни, че не е против увеличаването на разходите за отбрана, но призова за "по-широка гледна точка" по проблема, предаде БНР. 

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността Габриел, който е и вицеканцлер на Германия, обясни, че много съжалява за решението на британците да излязат от ЕС, но решението им трябва да бъде уважено.

Страните от Европейския съюз (ЕС) не трябва да се поддават на изкушението да заемат прекалено твърда позиция в преговорите с Великобритания за нейното напускане на съюза, коментира още той, цитиран от AP.

"Трябва да устоим на изкушението да се отнесем към Великобритания прекалено строго, не толкова от съжаление, а заради собствения ни интерес. Великобритания ни е нужна, например, като партньор в политиката по сигурността, а съм убеден и че Великобритания се нуждае от нас", коментира още той.

На референдума, който се проведе през юни миналата година, мнозинството от избирателите от Обединеното кралство решиха, че искат страната им да напусне ЕС. Британският премиер Тереза Мей планира до края на март тази година да задейства процеса на преговорите за условията на тази раздяла, припомня Investor.bg. 

 

Последни новини
Още от Новини