GM и PSA Group оценяват сделката за Opel на около $2 млрд.

В тази цена влизат $1 млрд. в брой и поемането на задължения за още около $1 млрд.

Фасадата на General Motors в Renaissance Center в Детройт, Мичиган. Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg News Фасадата на General Motors в Renaissance Center в Детройт, Мичиган. Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg News

General Motors и PSA Group обсъждат оценяване на звеното Opel на GM на около $2 млрд. Според източници, запознати с въпроса, двете компании се опитват да постигнат споразумение в края на следващата седмица, предаде Investor.bg.

В тази цена влизат $1 млрд. в брой и поемането на задължения за още около $1 млрд., допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото преговорите не са публични. Сумата все още не е фиксирана, тъй като двете фирми трябва да оценят фактори, като пенсионните задължения, стойността на правата върху марката и потенциала за икономии, посочват източниците.

Производителите на автомобили работят за завършване на сделката, в рамките на която PSA ще придобие Opel най-рано през следващия четвъртък, когато производителят на коли с марките Peugeot и Citroen, ще отчете годишните си финансови резултати, коментират източниците. Те допълват, че споразумението може да бъде отложено заради сложността на сделката, а има шанс и преговорите да се провалят напълно.

Един от ключовите, но деликатни моменти, е откриването на начини за намаляване на разходите, които ще помогнат за получаване на подкрепа от синдикатите и правителството, докато сделката си остава финансово изпълнима.

Важно е и как обединението PSA-Opel ще успее да запази своя производствен капацитет във Великобритания през следващото десетилетие, когато моделите, създавани там, предстои да бъдат преструктурирани.

Сделката “може да доведе до значителна синергия и подобряване на пазарната позиция на PSA в Европа, където компанията непрекъснато губи пазарен дял от 2010 насам”, коментира Фалк Фрей, анализатор на Moody’s Investors Service. “Диверсификацията в Европа ще се увеличи, тъй като Opel е силна на някои пазари, на които PSA не е”.

Акциите на PSA изтриха близо 0,2% от стойността си, достигайки 18,52 евро по време на търговията в Париж, оценявайки френския производител на коли на 16 млрд. евро ($17 млрд.). Книжата на GM поскъпнаха - цената им скочи с 0,7% до $37,28 към 12:13 ч. местно време в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини