Саудитска Арабия засилва военната си мощ

Причина за това е изострянето на отношенията с Иран

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия, както и други подкрепени от Запада държави от Близкия изток, пренасочиха военните си ресурси към по-нападателни програми. Това се случва поради обтягане на отношенията с Иран, сочи проучване на анализаторската компания в сферата на безопасността IHS Janes.

Пренасочването включва закупуването на прецизни ракети въздух-земя, напреднала система за ориентиране и апаратура за зареждане на самолетно гориво в полет. Това би изискало увеличаване на бюджета за сигурността с 3% годишно от 2018 натам, казаха от компанията пред Bloomberg.

В Близкия изток и Северна Африка ще се възползват от ядрения план на Иран, сключен със САЩ, за да развият военната си сила. Това би било възможно, тъй като ядреният план би премахнал редица ограничения върху търговията с оръжия за Саудитска Арабия.

Бюджетите на зоната се очаква да достигнат $180 млрд. годишно дотогава. Също така се очаква да се инвестира във военна флота. Рийд Фостър, анализатор за IHS, каза, че след изпълнението на този план военната мощ на тези държави ще позволи военни операции значително извън границите им.

Военноморският флот на Саудитска Арабия се състои от Panavia Tornado – самолет за наземна атака и 72 Eurofighter Typhoon изтребители, поръчани от BAE Systems Plc. Тези машини са най-вероятните кандидати за подобренията, с които ще могат да покриват далеч по-големи разстояния. Богатата на петрол държава се нареди след САЩ, Китай, Индия по бюджета си за сигурността. От IHS казаха, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще започнат да отделят значително количество средства за укрепване на военната си мощ през следващите две години. Особено след засилващата се военна мощ на Иран.

Последни новини
Още от Новини