Марин Льо Пен e заплаха за Путин

Въпреки антиевропейските виждания на Русия, тя не би искала ЕС или еврозоната да се разпада

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Крайно десният кандидат за президент на Франция Марин Льо Пен получи финансиране от руска банка и има симпатиите на тамошните държавни медии. Но това не означава задължително, че Кремъл иска тя да спечели изборите. Желанието на Льо Пен да изведе Франция от еврозоната - нещо, което може да доведе до разпадането на единния пазар, може силно да разтърси руската финансова стабилност и икономика.

Резерви в евро

Близо 40% от резервите на Русия са в евро, каза президентът Владимир Путин през септември пред Bloomberg. Респективно, неговата държава не е заинтересована от сриването на еврозоната.

Инвестициите в еврозоната

Русия е инвестирала десетки милиарди евро в Европа в сектори като телекомуникации, енергетика и услуги. Милиардерът Михаил Фридман е инвестирал €22 млрд. в телекомуникационна компания в Италия, Виктор Векселбърг - €3,1 млрд. в индустрията на Швейцария, Алексей Мордашов – участва с €1,7 млрд в най-големия туроператор за Европа, рафинерии за петрол в Италия, Холандия, Румъния и България.

Търговски партньорства

Европейският съюз, със своите 28 страни членки, все още е най-големият търговски партньор за Русия, въпреки търкания в търговията, причинени от икономическия ѝ спад в последните 20 години и санкциите по повод казуса с Украйна. Износът на Русия към ЕС е $91 млрд – почти четири пъти повече от този към Китай - $24 млрд - и близо 11 пъти повече от този към САЩ - $8,5 млрд.

Чуждестранни инвестиции

Русия разчита на 19-те членки на еврозоната за 70% от чуждестранните инвестиции, вливащи се от Кипър ($112,2 млрд.), Люксембург ($44,5 млрд.), Холандия ($41,5 млрд.) които са „проводник“ на руски пари.

Чуждестранни инвестиции от еврозоната

Русия е най-заинтересована да подкрепи бившия министър -председател Франсоа Фийон – про-руски политик, който бе ударен от финансов скандал. Неговият съперник в изборите Еманюел Макрон тази седмица обвини Русия във вмешателство в политическия живот на Франция чрез публикуване на лъжливи новини за случващото се в европейската държава.

Последни новини
Още от Новини