Инфлацията във Великобритания удари търговията на дребно

Brexit повиши цената на вноса

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания спаднаха за трети пореден месец, което подсказва, че потребителите започват да усещат покачващата се инфлация, предаде Bloomberg.

Продуктите, продадени в магазините или поръчани през Интернет, спаднаха с 0,3% след понижение от 2,1% през декември, обявиха от Националния отдел за статистика на Обединеното кралство в петък, 17 февруари. Този срив е в контраст на очаквания 1% увеличение. През последните 4 месеца пазарът е претърпял най-големият си срив от 2013 насам – 0,4%. Позовавайки се на данните, може да се направи извод, че британците започват да усещат загубата на покупателна способност поради ръста в цените на продукти като горивото и храната. Това може значително и съвсем не положително да повлияе на икономика като тяхната, която предимно разчита на потребителите на стоки, като главен източник за растежа си. Това може да повлияе до голяма степен негативно на британската икономика, която разчита предимно на потреблението като основен двигател за растеж. 

Инфлацията достигна 1,8% миналия месец и се очаква да продължи да расте през цялата 2017, като вотът за напускане на ЕС от страна за Великобритания отслаби паунда, вследствие на което цените на вноса се покачиха.

Храна и други домакински ресурси

През януари се отчете спад в покупките на домакински стоки, храна и продукти, закупени през Интернет. Поради това продажбите са едва 1,5% по-високи от миналата година, която беше с най-ниски нива на продажби от 3 години насам. Данните показват, че продажбите, освен тези на горива, паднаха с 0,2% месечно. Някои икономисти очакват инфлацията да достигне 3% до края на годината, а месечните заплати да се увеличат с едва 2,5%. Това ще доведе до най-ниските доходи от 2013 насам.

Последни новини
Още от Новини