Данъкът върху финансовите трансакции бе блокиран

Пенсионните фондове са основната причина за отлагане на таксата

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Десет държави от Европейския съюз се опитват да се споразумеят за ключовите точки върху данъка за финансовите трансакции, предаде Bloomberg.

Работещите върху евентуални изключения от предложения данък за пенсионните фондове все още не могат да намерят решение, което да задоволява всички заинтересовани държави. Проектът е забавен от вота на британците за напускане на ЕС, тъй като банките, които биха искали да преместят главните си офиси от Лондон, биха могли да пострадат от налагането му. Европейският комитет предложи въвеждането на този данък, за да накара индустрията да допринесе към икономиката, тъй като данъкоплатците най-силно усетиха тежестта на финансовата криза.

Естония се отказа от проекта през 2015. Оттогава в по-малките държави расте притеснението, че събраните средства от тази такса няма да оправдаят нужните усилия за прилагането ѝ. През октомври групата, анализираща прилагането на проекта каза, че е ѝ е нужно повече време, за да анализира ефекта от него. Белгия и Словакия казаха, че искат пенсионните фондове да не бъдат обременявани с този данък.

Изключването на пенсионните фондове от ефекта на данъка би следвало застрахователните компании да го поемат, тъй като в някои от държавите информацията за фондовете не е публично достояние. Освобождаване на пенсионната застраховка от облагането ѝ с данъка би означавало, че събраните приходи от новата такса няма да са достатъчни за да оправдаят съществуването ѝ. Данъкът върху финансовите трансакции би дал на застрахователния сектор неоправдано голямо предимство над останалите финансови индустрии.

Последни новини
Още от Новини