WSJ: Американското разузнаване крие информация от Тръмп

Изданието твърди, че това се дължи на опасения от възможно изтичане на информация

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Разузнавателните служби на Съединените щати крият част от секретните данни от президента на страната Доналд Тръмп, защото се опасяват от изтичане на информация и компрометиране.Това съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на бивши и настоящи служители от държавната администрация и службите във Вашингтон.

Информаторите на вестника споделят за случаи, когато сътрудници на службите за сигурност са взели решение да не споделят с президента своите източници и способи за получаване на информация. По-конкретно става дума за скриване на специфики относно начините и каналите на шпионаж в чужди държави.

Разузнаването и преди е имало право да не разкрива цялата си притежавана информация на президента или Конгреса, ако например смята, че това е наложително с оглед по-голямата сигурност на източника. Но настоящата ситуация за първи път е продиктувана от недоверие и опасения от възможно изтичане на информация, подчертават източниците на изданието, които обаче не уточняват колко точно пъти е била скривана информация от Доналд Тръмп.

Настоящата ситуация демонстрира до какви нива е достигнало взаимното недоверие между новата администрация в Белия дом и спецслужбите, коментира WSJ. Опасенията на представителите на разузнавателния апарат са продиктувани от възможните връзки на членове от екипа на Тръмп с Кремъл и неособено благоприятното отношение на самия президент към службите.

„Създалите се отношения между президента и разузнавателите служби са безпрецедентни. Не мога да си спомня някога да съм виждал толкова силни търкания. Това не е добре за страната ни“, коментира пред изданието бившият високопоставен служител на американското разузнаване Марк Ловентал.

Самият Тръмп отрича напълно твърденията в медиите за връзки на членове на щаба му с руските служби, окачествявайки ги като „опити да се прикрият множеството грешки“, допуснати от щаба на кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Скандалите според новоизбрания президент се дължат на това, че разузнавателните данни се раздават „като бонбони“.


Последни новини
Още от Новини