Тръмп избра посланик за Израел

Започва нова ера в отношенията между Вашингтон и Йерусалим

Доналд Тръмп, Иванка Тръмп и адв. Дейвид Фрийдман​ излизат от Американския съд по банкрути в Камден, Ню Джърси, САЩ. 25.02.2010. Снимка: Bradley C. Bower/Bloomberg Доналд Тръмп, Иванка Тръмп и адв. Дейвид Фрийдман​ излизат от Американския съд по банкрути в Камден, Ню Джърси, САЩ. 25.02.2010. Снимка: Bradley C. Bower/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще изпрати дипломатически представител до Израел, за да изясни позицията на правителството и да доближи до разрешаване израело-палестинския проблем, предаде Bloomberg.

Избраният посланик за Израел е Дейвид Фрийдман, банков адвокат. Той бе номиниран за тази позиция от Тръмп още преди президентът да избере главния си секретар Рекс Тилърсън. Фрийдман споделя виждането на Тръмп против отделянето на Палестина от Израел. Тръмп каза, че подкрепя това, което ще зарадва и двете нации. Нафтали Бенет лидер на партията „Еврейски дом“ нарече това изказване „началото на нова ера“.

Фрийдман вероятно ще бъде одобрен от републикански ръководения Сенат. Ще му задават въпроси свързани с позицията на Тръмп за отделянето на Палестина от Израел и за преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим. Арабите, съмишленици на САЩ, се обявиха против подобно преместване, тъй като, според тях, ще се заличи шансът за мир.

Фрийдман, също така, ще трябва да отговаря за жаргонът, който използва към група евреи в Израел, които критикуваха правителството. Той ги сравни с евреите, надзиравали сънародниците си в концентрационните лагери по време на нацизма през Втората световна война.

Калибриране на отношенията

Тръмп каза на Бенямин Нетаняху, министър председателя на Израел, че и двете страни ще трябва да направят компромиси. Нетаняху се опитва да съживи отношенията със САЩ, след упадъка по време на мандата на Обама. Той се надява на по-топла връзка с Тръмп, особено след като и двамата споделят притеснения относно ядрената програма на Иран и ислямския тероризъм. Като управител на организация, която събира по няколко милиона долара годишно за противоречивото израелско селище Бейт Ел на Западния бряг, той прекрасно е запознат с тревогите на израелските заселници. Но все пак да не забравяме, че посланиците са служители на администрацията. Те правят, каквото им е поръчано. Не са свободно движещи се електрони.

Последни новини
Още от Новини