Срещата на Лавров и Тилърсън произведе искри

Руските и американските журналисти бяха изгонени от залата

Рекс Тилърсън, бивш изп. директор на Exxon Mobil Corp. и настоящ държавен секретар на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп. 17.01.2017. Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg Рекс Тилърсън, бивш изп. директор на Exxon Mobil Corp. и настоящ държавен секретар на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп. 17.01.2017. Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

Вниманието на всички на срещата Г-20 бе приковано от срещата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руския му колега Сергей Лавров в Бон, предаде Bloomberg. На събранието имаше и други чуждестранни дипломати и както е редно за първите срещи – бе неловко.

Етикетът гласи, че лидерите ще се здрависат и ще разменят по някоя и друга банална, блага фраза пред камерите.

Първи започна Лавров с поздрав за поста на Тилърсън. След това Лавров попита за напрежението във Вашингтон, около оставката на съветника по безопасността на САЩ Майкъл Флин. Отбеляза и, че Русия не се бърка във вътрешните дела на други държави.

И тук нещата излязоха извън сценария на етикета.

Когато Тилърсън започна да говори, на журналистите в залата бе даден сигнал да я напуснат.

Това подразни Лавров и той открито изрази почудата си, защо американски намесници „изблъскват“ руски и американски журналисти, без да им позволяват да изслушат остатъка от отговора на Тилърсън.

Последни новини
Още от Новини