САЩ отправи ултиматум към НАТО

Исканията на Вашингтон са държавите-членки на алианса да покрият приетата квота от 2% бюджетни разходи за отбрана

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американският секретар по отбраната Джеймс Матис отправи ултиматум към НАТО – или страните членки на алианса да увеличат бюджета си за отбрана, покривайки изискуемата квота от 2%, или Съединените щати ще редуцират подкрепата си към военната организация. Изказването си Матис направи днес по време на провеждащата се в Брюксел среща на НАТО, предава Euronews.

Изразявайки позицията на Вашингтон, Матис припомня и за дългогодишните искания от страна на САЩ към останалите 27 държави-членки да повишат харчовете си в сектора на сигурността. „Америка вече не би могла да се грижи за бъдещата сигурност на вашите деца повече, отколкото самите вие“, цитира думите му телеканалът.

„Американският данъкоплатец не може вече да носи непропорционален товар в защитата на западните ценности“, написа самия Матис в профила си в социалната мрежа Twitter.

 

 

Взимайки думата след изказването на американския си колега, британският военен секретар Майкъл Фалън на свой ред изразява позиция, че „всички членове на НАТО трябва да допринасят своя справедлив дял“. „Останалите страни трябва да уважават договореностите за разходи от 2%, както се разбрахме в Уелс преди две години и половина“, заявява Фалън, добавяйки, че „нетърпението на американския данъкоплатец е реално“.

По време на предизборната си кампания новоизбраният американски президент Доналд Тръмп нееднократно отправяше остри критики към Северноатлантическия алинас, наричайки го „отживелица“. От инаугурацията си насам обаче Тръмп смекчи тона си към НАТО, изразявайки подкрепа към международната институция.

Очевидно трендът на смекчаване е поет и от самия Джеймс Матис, който въпреки критиките си окачествява НАТО като „най-успешния и силен военен алианс в новата история“. 

Последни новини
Още от Новини