Русия остава най-големият търговски партньор на Украйна в сферата на услугите

32,1% от експорта на украински услуги е насочен именно към Руската федерация

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки на практика замразените взаимоотношения по оста Москва – Киев заради напрежението в Източна Украйна и анексацията на Крим Руската федерация остава най-големият търговски партньор на страната във сферата на услугите. Това се разбира от данни на украинската държавна статистика, цитирани от ТАСС.

„През 2016 Украйна е провеждала външнотърговски операции с партньори от 216 страни по света. Най-голям обем на експорта на услуги се пада на Руската федерация (32,1%)“, отбелязват от институцията.

По данни на статистиката през миналата година износът на услуги на Украйна към ЕС съставлява 30,6% от общия обем на експорта. Делът на украинските услуги от общия експортен обем към трети страни е следният: Швейцария (6,9%), САЩ (6,8%), Германия (5%), Великобритания (4,7%), Кипър (2,4%) и т.н. Основни партньори пък във вноса на услуги в Украйна са САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Турция и др.

Положителното външнотърговско салдо в сферата на услугите за 2016 (без да се отчита размирната зона в Донбас) се е покачило на $4,327 млрд. от $4,327 млрд. през 2015. Експортът съставлява $9,631 млрд., а импортът $5,305 млрд.

Най-голям дял в общия експортен обем на услугите на страната заемат транспортните такива. Освен това Киев изнася зад граница IT, комуникационни, туристически, финансови, строителни, застрахователни и др. услуги.

Последни новини
Още от Новини