От добитък към злато - безаналоговият експеримент на една бивша съветска република

Целта на централната банка на Киргизстан е всеки гражданин на страната да притежава поне по 100 грама от ценния метал

Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Една държава, „заключена“ териториално между Казахстан и Китай, провежда икономически експеримент, който едва ли има аналог в световен мащаб, пише Bloomberg. Става въпрос за усилията на държавния апарат да накара гражданите си да прехвърлят спестяванията си от добитък в злато.

Държавата е бившата съветска република Киргизстан. Централната банка на страната призовава гражданите да диверсифицират спестяванията си, придобивайки злато. Гуверньорът на институцията Толкунбек Абдигулов заявява, че „мечтата“ му е всеки от 6-те милиона жители на републиката да се подсигури с поне 100 грама от ценния метал, който представлява най-голямото перо от експорта на Киргизстан.

„Златото може да бъде съхранявано дълго време и, независимо от волатилността на цената му и международните пазари, то не губи стойност за населението. Лично ще се постарая да превърна мечтата си в реалност възможно най-скоро“, казва в интервю Абдигулов.

През двете години, от както централната банка на страната предлага златни кюлчета директно на населението, са били продадени около 140 килограма от метала. „Надяваме се населението да се научи да диверсифицира спестяванията си в обекти, чиято стойност е по-стабилна“, заявява банкера, добавяйки, че все още в селските райони добитъкът става основен избор за инвеститорите и обикновените граждани.

Подобни призиви, идващи от най-високо държавно ниво, има и в други държави. Пример за това е Турция, където президентът на страната Реджеп Ердоган призова гражданите да прехвърлят спестяванията си от чужда валута в турски лири и злато.

Безпрецедентното обаче при фискалната политика на Киргизстан е, че страната също така предоставя и подходящата инфраструктура, за подсигури сигурността на спестяванията на своите граждани. Централната банка също така произвежда изключително широка палитра от разнообразни по стойност и размер златни кюлчета, вариращи от 1 до 100 грама.

Плановете на правителството в Бишкек са реалистични, смята Абдигулов, въпреки че ако всеки жител на страната притежава по 100 грама от ценния метал, това би значело, че сред населението трябва да циркулират цели 600 тона злато – 30 пъти повече от годишното производство на бившата съветска република. Гуверньорът обаче отказва да постави таван на времевия диапазон, когато това ще се случи.

 

Последни новини
Още от Новини