Намесва ли се Русия в политическия живот на европейските държави

Русия нарече подобни обвинения лицемерни

Кремъл. Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл. Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Наскоро френският кандидат президент и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон бе нарочен за агент на САЩ, за член на хомосексуалната общност и че средствата за предизборната му кампания са от богато гей-лоби. Тези обвинения бяха публикувани в доклад на руската медия „Спутник“, която е под контрола на Кремъл. Подобно на пропагандата в съветската ера, руските медии се месят в политическия живот на редица европейски държави, на които предстоят избори тази година – Холандия, Франция, Германия, пише Bloomberg.  

Слуховете за вмешателството на Русия в президентските избори на САЩ поставиха Европа на тръни. Ричард Феранд, главен секретар на партията на Макрон „En Marche!“ каза, че държавната телевизия RT и агенция Спутник постоянно излъчват „фалшиви новини“ по отношения на европейските държави. Телевизията RT е еквивалентът на CNN или Al Jazeera в Русия, тя се ръководи от човек, лично поставен от руския президент Владимир Путин, а Спутник е наследник на съветската медийна агенция Новости.

В Германия медиите на Кремъл мощно отразяват партиите, които критикуват приемането на бежанци, подкрепяно от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Във Франция руските медии отразяват по същия начин партията на Франсоа Фийон, който неколкократно се е изказвал в посока стопляне на отношенията с Русия и премахване на санкциите срещу тях. Медийно покритие се дава и на крайно дясната партия на Марин Льо Пен, която има про-руски и анти-европейски виждания. Двете медии – RT и Спутник – далеч не са толкова приятелски настроени към Макрон, който има про-европейски виждания. Те твърдят, че бившият министър е използвал поста си, за да помогне на неколцина банки и компании.

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън нарече Русия държава, която „военизира информацията“ и каза че Западът трябва да се постарае повече, за да противодейства на „фалшивата реалност“, която руските медии отразяват.

Русия от своя страна нарече подобни обвинения лицемерни и каза, че това, което тя прави е опит за прекратяване на англосаксонския монопол над реалността.

Говорителят на Кремъл Димитри Песков отрече Спутник и RT да са правили опити за вмешателство във френските предизборни кампании. Един инцидент, който накара десетки хиляди руснаци, живеещи в Германия, да излязат по улиците и да протестират срещу отворените обятия на Меркел за бежанците е изнасилването на руско момиче от мигранти, отразено от RT. Дори след като германските власти доказаха, че подобен инцидент не се е случил, RT продължаваше да разпалва духовете.

Подобни практики на RT са в дъното на това Европа да се съмнява в истинността и добронамереността на информацията. Нещо друго, което носи подозрения за безпристрастността на RT е, че бюджетът им от $30 млн. през 2005 е нараснал до $320 млн. тази година.

Последни новини
Още от Новини