Какво се очаква от срещата на Г20

Патрик Донахю, Bloomberg News

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ по време на церемонията по встъпване в длъжност. Белият дом, Вашингтон, САЩ. 1 февруари 2017. Photographer: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ по време на церемонията по встъпване в длъжност. Белият дом, Вашингтон, САЩ. 1 февруари 2017. Photographer: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън участва за пръв път в среща на Г20. В Германия цялото внимание е насочено към Тилърсън, който проведе първи разговори с колегите си-външни министри на Йемен, Саудитска Арабия и Великобритания, съобщи АФП.

Срещата на първия дипломат на САЩ с руския министър на външните работи Сергей Лавров бе силно очаквана на фона на оставката на съветника на Тръмп по сигурността Майкъл Флин заради контакти с посланика на Русия.

По-късно в четвъртък Рекс Тилърсън и Лавров се срещнаха, съобщи РИА Новости. „Благодаря, господин Лавров и на мен ми е приятно да ви видя”, каза Тилърсън, преди журналистите да бъдат помолени да напуснат.

„Това, което германските домакини и други страни искат да направят е да тестват позициите на Рекс Тилърсън и администрацията на Тръмп за цяла поредица двустранни въпроси”, каза Патрик Донахю от Bloomberg News в коментара си за Манъс Крани на 16 февруари 2017.

Чуйте целия коментар във видеото.

Тирълсън е част от голямата американска дипломатическа совалка в Европа, започнала след като Тръмп нарече НАТО „остарял” съюз, похвали Brexit, обяви ЕС за обречен и смекчи тона към Русия.

Секретарят по отбраната Джеймс Матис участва в Брюксел в срещата на НАТО, която продължава втори ден, а вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде най-високопоставеният американски представител на конференцията по сигурността в Мюнхен, която започва на 17 февруари 2017.

Последни новини
Още от Новини