Израел и Палестина като отделни държави

Двете държави да се отделят като автономни е почти невъзможно

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не подкрепя идеята за палестинска държава - цел на САЩ в последните две десетилетия. Наместо това той би подкрепил споразумение между двете държави, пише Bloomberg. 

Ситуацията

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху през 2015 отрече възможността за отделяне на Палестина. Президентът на Палестина Махмуд Абас заплаши, че ще прекъсне всички предишни споразумения с Израел. В социологично изследване през 2016 само 43% от израелците са съгласни двете държави да съществуват поотделно, а през декември същата година, само две трети от палестинците считаха подобно решение за възможно. Преговорите за мир бяха почти заличени, след като партията на палестинския президент Абас се съюзи с фундаменталистката ислямска организация Хамас. От своя страна Израел каза, че възнамерява да насели евреи в територии, които Палестина се надяваше да приобщи в бъдеще.

Историята

Решението на проблема,чрез отделянето на двете държави като независими една от друга, датира до 1937. От ООН предложили друго мирно решение през 1947, което да спре насилието между араби и евреи, но арабите отхвърлиха и двете, което доведе до декларацията за независимостта на Израел през 1948. Война, почти веднага след това, принуди близо половин милион палестинци да станат бежанци. Завладяването на редица територии от израелците, в това число и ивицата Газа, засили още по-свирепо палестинския национализъм. През 1993 Палестина получи правото да се самоуправлява, но остана част от Израел. Насилието не секна. Повечето държави признават Палестина като държава, но без споразумение с Израел няма нужните качества за да бъде такава – контрол над територията си.

Спорът

Алтернативи на решението за отделяне на двете държави включват идеята за единна двунационална държава, в която демократични избори ще определят кой ще управлява правителството. За разлика от повечето палестинци, много малко израелци подкрепят тази идея. В случая на такава държава евреите числено ще превъзхождат арабите, но не за дълго поради евентуалното връщане на палестинци от чужбина и високия демографски прираст на арабите. Това би обезсмислило този тип разпределяне на държавата за евреите, тъй като те никога няма да могат да управляват. Нафтали Бенет, лидер на партията „Еврейски дом“ предлага анексирането на Западния бряг и даването на израелско гражданство на тамошните палестинци. Няма съгласие по този въпрос с Израел, а и подобно действие ще задълбочи дипломатичната изолация на държавата. Това е най-вероятната алтернатива за бъдещето, ако решението за разделяне на двете държави не се приложи.

Последни новини
Още от Новини