Италия одобри отпускането на $21 млрд. в подкрепа на затруднени банки

Правителството прие финално закон за предоставянето на държавна подкрепа

Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското правителство одобри закон за отпускането на финансова помощ от почти 20 млрд. евро ($21 млрд.) за Моnte dei Paschi di Siena SpА и останалите банки в затруднение, като част от усилията на страната да реформира банковата си индустрия, предаде Bloomberg.

Долната камара на парламента одобри днес, 16 февруари, законопроекта на италианския премиер Паоло Джентилони, внесен през декември. Той включва гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции за изпадналите в затруднение кредитни институции в съответствие с правилата за предоставянето на държавна помощ. Банката ще може да поиска предпазливи рекапитализации, с което рискува да удари някои облигационери.

Италианската Monte Paschi ще бъде първата банка, която ще потърси помощ под тази програма, след като не успя да набере необходимите ѝ средства от инвеститорите през декември. ЕЦБ посочи, че кредиторът трябва да увеличи капитала си с 8,8 млрд. евро, за да подкрепи баланса си в рамките на плана за рекапитализация.

Лошите кредити в италианските банки достигат около 360 млрд. евро, което доведе до намаляването на тяхната рентабилност и нанесе удари върху доверието на инвеститорите. Национализирането на Monte Paschi може да доведе до спасяването на редица други затруднени банки, сред които Veneto Banca SpA и Banca Popolare di Vicenza. 

Последни новини
Още от Новини