Австрия измамена от Eurofighter и Airbus

Алпийската държава иска да ѝ се изплатят щетите около сделка с изтребители

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Австрия иска €1,1 млрд от Eurofighter Jagdflugzeug GmbH и най-големия ѝ акционер Airbus Group SE, след като разследване показа, че компаниите са измамили държавата през 2003 в сделка за закупуването на изтребители, предадоха от Bloomberg.

Министерството на отбраната на Австрия заключи след 5 годишно разследване, че от Eurofighter са знаели, че няма да могат да доставят всичките 18 изтребители на стойност €1,96 млрд. в същата конфигурация и за същото време, за което е сключена сделката. То разкри и че Австрия излишно е платила твърде много. Част от тези средства са използвани за рушвети и лобиране. Докладът от разследването бе публикуван в четвъртък, 16.02.2017 във Виена.

След разследването Австрия заяви, че е можела да поръча изтребителите от конкурентната компания Saab AB, ако е подозирала за измамата, която се оценява на €183 млн. Техните изтребители щяха да са по-евтини като базова цена, а и за поддръжка в сравнение с тези на Eurofighters. Правителството на Австрия включи в иска си за компенсация и разликата в тези цени.

Разкритията от разследването бяха предадени на австрийски криминални прокурори, които разследват подозрения за корупция покрай сделката от години. Прокурорите все още не са завели дело. Мартин Агера, говорител на Airbus Group SE каза, че не може да коментира обвиненията на Австрия, тъй като е научил за проблема от медиите. Той добави, че Airbus Group SE в миналото винаги е помагало на разследванията, които Австрия е провеждала. Компанията Airbus Group SE притежава 46% от Eurofighter.

Последни новини
Още от Новини