Александър Вучич ще най-вероятният бъдещ президент на Сърбия

Настоящият премиер със сигурност ще получи над или около 50%, сочи проучване на Ipsos

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Най-вероятният победител на скорошните избори в Сърбия ще е настоящият премиер на страната Александър Вучич. Това показва социологическо проучване на актуалните нагласи сред сръбските гласоподаватели, проведено от агенция Ipsos, цитирано от сръбската държавна новинарска агенция ТАНЮГ.

Според изследването Вучич, който по-рано тази седмица бе посочен за официален кандидат на партията си ССП (Сръбска прогресивна партия, Српска напредна странка), ще получи над 50% от всички гласове.

„Във всички анализи, с които разполагаме, не виждаме как Вучич би могъл да падне под 50%. Това означава, че той със сигурност ще получи над 50 на сто или поне 50% и то в най-лошия вариант“, коментира резултатите от извадката директорът на сръбското поделение на Ipsos Срджан Богосавлевич.

Александър Вучич получи официално подкрепата на ССП за кандидатурата си във вторник (14 февруари). Преди това сегашният президент на страната Томислав Николич, който на предишния вот бе подкрепен именно от СПП, обяви, че няма да се кандидатира за поста, ако партията не застане зад него. В последствие обаче се появиха информации, че сръбският държавен глава е променил намеренията си, като все пак ще се включи в президентските избори. Тези информации породиха вълна от реакции в целия политически спектър в западната ни съседка, като сръбският външен министър Ивица Дачич дори заяви, че подобен ход от страна на Николич би бил „срамота“.

Последни новини
Още от Новини