Защо старши служители на Waymo напускат гугълския стартъп

Заплащането, обвързано с представянето на компанията, е добра стратегия за задържане на топ-кадри... до определен момент. Интервю с Алистър Бар от Bloomberg Technology

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Основаната през 2009 компания, известна допреди декември 2016 под името Google self-driving car project, губи служители по необичайна причина, съобщи Bloomberg. Изплаща им твърде големи бонуси, базирани на цялостното представяне на компанията.

Този метод на възнаграждение (обвързване с резултатите) е типичен за много стартъпи. Случаят с Waymo е особен, понеже най-големият бонус се изплаща на служителите едва когато дългогодишният проект е преструктуриран, за да се превърне в реален бизнес.

Сериозната сума допринася за масовите напускания на фона на усиленото търсене и наемане на кадри от конкурентни фирми. Освен това служителите са недоволни от новия шеф на поделението и се притесняват от забавянето на проекта.

Някои старши специалисти, сред които първоначалният ръководител на проекта Крис Урмсон напускат още в края на 2015, за да основе конкурентна компания за автономен транспорт.

Брайън Сaлески основава стартъпа Argo AI, който този месец успя да привлече инвестиция от 1 милиард долара от Ford за разработване на безпилотни технологии, в които автопроизводителят ще има ключов дял.

Още няколко от така наречените "залози" на Google за бъдещето са превърнати в отделни дружества, притежавани от Alphabet. По думите на  Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet системата за възнаграждения в бъдеще ще трябва да се промени.

"Ще трябва да се постигат по-амбициозни цели, и то по начин, демонстриращ по-голяма дисциплинираност спрямо нашите ресурси. [...] става въпрос просто за достигане до ключов момент за една от компаниите ни, който момент е свързан с предварително договорени условия." 

Вижте видео материала:
 

 

Последни новини
Още от Новини