Рекс Тилърсън и Сергей Лавров ще се срещнат в Бон

Двамата дипломати ще обсъдят перспективите за нормализиране на ситуацията в Сирия

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В светлината на очакваното подобряване на сътрудничество между Съединените щати и Русия относно конфликта в Сирия, в германския град Бон ще се проведе среща между новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров, съобщава Euronews.

Двамата първи дипломати ще обсъдят именно казуса с продължаващата вече над половин десетилетие гражданска война в близкоизточната страна. За предстоящата среща потвърждава и зам.-външният министър на Руската федерация Михаил Богданов, който заявява, че Тилърсън и Лавров ще проведат разговор в Германия в близките дни, без обаче да уточнява точните му параметри.

Самият Рекс Тилърсън, който е бивш генерален директор на петролния конгломерат Exxon Mobile, бе обвиняван от опозицията в САЩ за тесните си връзки с Русия и по-конкретно с президента Владимир Путин, заради крупните проекти на компанията му на територията на Руската федерация.

Междувременно в Сирия ситуацията остава неспокойна. Докато след превземането на ключовия град Алепо от правителствените войски на Башар ал-Асад ситуацията на този фронт сравнително се нормализира, то на север до границата с Турция активните бойни действия продължават. Подкрепяните от Анкара опозиционни сили заявиха, че са постигнали напредък в офанзивата си срещу контролирания от ИДИЛ град Баб, намиращ се на километри от граничната бразда.  

Последни новини
Още от Новини