Пентагонът призна, че е използвал обеднен уран в Сирия

Според някои учени обедненият уран предизвиква онкологични заболявания и вродени дефекти в развитието

Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News

Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM), в чиято оперативна сфера влиза преди всичко Близкият изток, е потвърдило, че Военновъздушните сили на страната са използвали боеприпаси с обеднен уран (изотоп на урана, който не е радиоактивен, но за който някои учени смятат, че предизвиква онкологични заболявания и вродени дефекти в развитието – бел.ред.) при извършвани авиоудари на територията на Сирия. Цел на атаките са били мишени на „Ислямска държава“. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на свое интервю с официалния представител на CENTCOM Джош Джакс.

„Мога да потвърдя за използването на обеднен уран на 16 и 22 ноември в Сирия. Беше взето решение да започнем да използваме тези боеприпаси заедно с конвенционалните снаряди, за да обезпечим по-високата вероятност за унищожение на транспортни средства на ИДИЛ, с които терористите превозват нефт“, отбелязва Джакс.

Американският военен пояснява, че при провеждането на тези операции са били използвани 5 262 бронебойни запалителни снаряди с 30 мм калибър. На 16 ноември са били пуснати 1790 снаряда, от които 1490 са съдържали запалителен материал, а на 22 число през същия месец такива са били 3775 от общо 4530 снаряда. Във всяка от операциите са участвали по четири щурмови самолета A-10 Thunderbolt, като са унищожени общо 339 транспортни средства на терористичната групировка.

По-рано Пентагонът категорично отричаше да са били използвани подобен род боеприпаси при въздушните удари на територията на Сирия и Ирак. Оръжия с обеднен уран бяха прилагани за бойни цели по време на войната в Иран през 2003.

Последни новини
Още от Новини