Отливът на европейски работници притеснява британския бизнес

През последната четвърт на 2016 броят на работещите граждани на ЕС във Великобритания бележи безаналогов за половин десетилетие спад

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Броят на гражданите на Европейския съюз, работещи в Обединеното кралство, отбелязва безаналогов за последните 5 години спад през последното тримесечие на 2016, информира Bloomberg. Новите данни биват изнесени в светлината на излязъл през миналата седмица доклад на британската професионална асоциация за човешки ресурси Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), извеждащ една основна тенденция – работодателите на Острова се притесняват от недостиг на кадри.

Недостатъчната квалификация започва да дава негативното си отражение върху секторите, разчитащи на голям брой европейски имигранти, отчита документът. Според CIPD в бъдеще бизнесът в страната ще се сблъска с редица проблеми, свързани с недостига на работна ръка, особено ако решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз доведе до промяна в миграционната политика.

Данните, предоставени от националната статистика на Великобритания, сочат, че във времевия диапазон от 1 октомври до 31 декември 2016 гражданите на ЕС, работещи в страната са намалели с 50 хил., достигайки нива от 2,3 млн. души.

 

На фона на отказа на британския министър-председател Тереза Мей да гарантира правата на европейските граждани, работещи в Обединеното кралство, трендът за тяхното намаляване може да промени изцяло трудовия пазар в страната, в който мигрантите играят значителна роля. Само през последната година работещите европейци във Великобритания са се увеличили с 190 хил., а през последното десетилетие броят им е скочил над два пъти.

Според CIPD данните на националната статистика представляват „още едно доказателство, че Brexit е оказал осезаем ефект върху привлекателността на Великобритания като място за живеене и работа“.


 

Последни новини
Още от Новини