МВФ предупреди Сърбия да спре субсидирането на губещи държавни компании

Според прогнозите на фонда икономиката на Сърбия ще нарасне с 3% през 2017

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия трябва да прекрати субсидиите за губещите държавни компании, за да спре огромния теч от държавната хазна. Това предупреди представителят на Международния валутен фонд (МВФ) в Сърбия Себастиан Соуса, цитиран от Bloomberg.

„Фискалните разходи от губещите държавни предприятия трябва да се спрат", заяви Соуса преди посещението на служители на МВФ в страната. Мисията ще започне на 27 февруари и ще продължи до 6 март.

Сръбският премиер Александър Вучич обеща да преструктурира, затвори или продаде стотици губещи компании, които годишно ощетяват бюджета с около $1 млрд. Списъкът включва минните компании JP PEU Resavica, Rudarsko-topionicarski basen Bor и химическите производители „Azotara doo“ и „Metanolsko Sircetni Kompleks“.

След като Сърбия сви бюджетния дефицит до 1,4% от БВП през миналата година в сравнение с 6,6% през 2014, спирането на средствата за тези предприятия „ще закове печалбите“, заяви Соуса.

Мисията на МВФ ще проучи разходите в бюджета и как те ще се отразят на фискалната перспектива за тази година. Ще бъде обсъден и напредъкът при завършване на предишни споразумения, за да се гарантира, че програмата за структурна реформа ще бъде приключена през тази последна година на текущата тригодишна програма, предаде Investor.bg

Управляващата Сръбска прогресивна партия успя да получи евтино финансиране за покриване на дефицити и дългове, което помогна на страната да възстанови доверието на инвеститорите.

Според прогнозите на МВФ икономиката на Сърбия ще нарасне с 3% през 2017 след увеличението от 2,7% през миналата година. Основен двигател на растежа се очаква да бъдат частното потребление и инвестициите, а инфлацията ще достигне заложената цел от 3%, плюс или минус 1,5 процентни пункта.

Последни новини
Още от Новини