МиГ: България вече подписа договори за ремонтите с нас през 2016

През 2016 България е подписала споразумение с Русия за закупуване на десет МиГ - 29

МиГ 29 по време на авиошоу във Великобритания Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News МиГ 29 по време на авиошоу във Великобритания Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

България е подписала споразумение с руския самолетен производител "МиГ" за ремонта на своите изтребители. Това каза изпълнителният директор на компанията Иля Тарасенко по време на изложението Aero India - 2017 в Бангалор. 

"България не се е отказала от ремонтите на своите самолети. В края на миналата година подписахме множество споразумения с Българските военновъздушни сили. Затова и си сътрудничим с тях", каза Тарасенко, цитиран от агенция ТАСС. 

Тарасенко не беше открит за подробности. 

България ратифицира в края на 2015 междуправителствено споразумение с Полша за ремонтите на "МиГ - 29", припомни Novinite.com. Година по-късно обаче военният министър Николай Ненчев беше обвинен за това, че съзнателно е препречил на изпълнението на споразумението с "МиГ" за ремонта на изтребителите, подписано през април 2015. 

Смята се, че Ненчев е казал на своя заместник Десислава Йосифова да се въздържи от изпълняване на договорите на стойност 7,386 млн. лв.

Прокуратурата обвини Ненчев не заради сделката с Полша или щети, нанесени на "МиГ", а "защото е застрашил животите на българските летци, блокирайки ремонтни дейности, които щяха да подобрят сигурността и качеството на самолетите". 

През 2016 България е подписала споразумение с Русия за закупуване на десет МиГ - 29.

Последни новини
Още от Новини