Кой е най-лошият сценарий за Сирия

Изход ли е федерализацията?

Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Разделянето на Сирия на зони на влияние би бил най-лошият сценарий за развитие на ситуацията в близкоизточната страна. Това заяви специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура, предава Риа Новости.

„Възможното разделяне на Сирия на зони на влияние ще бъде най-лошият вариант. Защото знаем, че това може да доведе до продължение на дългогодишното противопоставяне сред гражданите и нарастване на нестабилността. Ние от ООН в никакъв случай не планираме да поддържаме този процес“, са точните думи на де Мистура. Посланикът на ООН обяви своята и обща за световната организация позиция след срещата си с външния министър на Италия Анджелино Алфано в Рим.

Но по думите на де Мистура това не значи, че в проекта за нова сирийска конституция няма да бъде отразен въпроса за централизация на властта, който така или иначе предстои да бъде обсъден.

Проектът за конституция бе обсъден по време на провела се миналия месец среща в казахстанската столица Астана. Тогава Руската федерация връчи свои предложения за върховен закон на представители на сирийската опозиция. Преговорите за Сирия ще бъдат подновени на 23 февруари в Женева и ще се проведат под егидата на ООН.

Последни новини
Още от Новини