Инфраструктурните планове на Тръмп се сблъскват със стари проблеми

Според бизнеса трябва да се засили процесът на приватизация на инфраструктурни обекти, за да могат средствата от тях да бъдат влагани ефективно в нови проекти

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Обещанията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да привлече средства от частни инвеститори в редица инфраструктурни проекти за модернизация на пътища, мостове и летища могат да се сблъскат с някои вече добре познати проблеми, пише Bloomberg.

Тръмп, който обещава инвестиции в размер на $1 трлн. за модернизацията на транспортната инфраструктура в страната и създаването на милиони нови работни места, все още не е разкрил подробности около плановете си, но дава ясно да се разбере, че това ще стане чрез активното участие на частния сектор.

По думите на изпълнителния директор на инвестиционния фонд Brookfield Asset Management Inc. Сам Полак, привлякъл само за 2016 $14 млрд. за инфраструктурни проекти, проблемът не се корени в липсата на капиталови средства, а във възможностите да се достигне до готовност за физическата реализация на проектите.

Ръководителите на редица фондове признават, че са настроени оптимистично и залагат на разширяване на инвестиционните възможности на САЩ. Но въпреки това проблемите, които възпрепятстваха администрацията на бившия президент Барак Обама, все още стоят на дневен ред. Затова на първо време фондовете трябва да минат през един много продължителен и силно бюрократизиран процес на съгласуване и получаване на необходимите разрешителни за готовите за реализация проекти.

Редица от тези проекти не могат да разчитат на стабилен гарантиран доход, като например транспортни тарифи, и затова няма как да се превърнат в обект на инвестиции.

Друго препятствие се явява недостатъчно развитото законодателство, регулиращо съвместната реализация на инфраструктурни проекти от страна на бизнеса и местните щатски и общински власти, които са собственици на голяма част от инфраструктурата и непосредствено отговарят за съгласуването на проектите.

Инвеститорите смятат, че е наложително да бъде проведена приватизация на голяма част от обектите, доходите от които да бъдат вложени в по-нататъшни проекти. Подобна практика съществува в Австралия, където през миналата година парите от продажбата на държавната електроразпределителна компания Ausgrid бяха използвани за строителство на нови училища, болници и за реализацията на проекти, свързани с обществения транспорт.

Още преди избирането на Тръмп за държавен глава на САЩ се забелязваше очевиден ръст на инвестициите в инфраструктурни проекти в световен мащаб. По данни на анализаторската агенция Preqin през 2016 инвестициите в сектора са скочили с рекордните $413 млрд. 

Последни новини
Още от Новини