Европейският парламент одобри СЕТА

Договорът за свободна търговия ЕС-Канада трябва да бъде ратифициран от националните парламенти, за да влезе в сила

Канадското знаме, издигнато във Вашингтон в чест на пристигането на министър-председателя Джъстин Трюдо в САЩ. 13 февруари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Канадското знаме, издигнато във Вашингтон в чест на пристигането на министър-председателя Джъстин Трюдо в САЩ. 13 февруари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейският парламент одобри противоречивият договор за свободна търговия между ЕС и Канада, който може да влезе в сила от април в очакване на ратификацията на националните парламенти, съобщи институцията на сайта си.

Договорът, който ще премахне митата за над 99% от стоките между двата търговски партньора бе одобрен с 408 гласа за срещу 254 против и 33 въздържали се.

Подготвян близо 5 години и 4 месеца, Comprehensive Economic and Trade Agreement (СЕТА) може да влезе в сила от април, съобщава ЕП.

Хиляда демонстранти от леви организации, еколози и антиглобалисти протестираха с лозунги срещу СЕТА пред входа на ЕП, където издигнаха надуваем Троянски кон, символ на рисковете, които споразумението би могло да постави пред социалните и екологични норми в ЕС.

Незасегнати от договора могат да останат само обществените и аудиовизуалните услуги и транспортът, както и някои земеделски продукти. Въвежда се взаимно признаване на сертификатите на редица продукти – от електрически уреди до играчки.

„Това е европейският отговор на търговската политика на Тръмп”, каза германският председател на християндемократите в парламента Манфред Вебер, цитиран от Bloomberg.

„Вместо протекционизъм, искаме партньорство. Вместо страх и недоверие, искаме откритост и дори по-силни връзки с най-близките ни съюзници”.

ЕС ще може да изнася близо 92% от земеделските си и хранителни продукти. Канада прие защитата на 143 европейски висококачествени продукти, свързани с конкретен град или регион, включително сирената фета от Гърция и рокфор от Франция.

Целият внос от Канада ще трябва да бъде съобразен с европейските правила и регулации. СЕТА няма да промени хранителната безопасност, включително за ГМО или третирано с хормони телешко месо, пише ЕП.

СЕТА в цифри

  • По данни на ЕП Канада е 12-я по значение търговски партньор на ЕС.
  • ЕС е четвърти по големина инвеститор в Канада;
  • Канада е трети по значение инвеститор в ЕС;
  • ЕС е вторият най-важен търговски партньор на Канада;
  • 6 май 2009, начало на преговорите;
  • 30 октомври 2016, подписване на договора;
  • 15 февруари 2017, одобрение на договора от ЕП;
  • Предстои ратификация.
Последни новини
Още от Новини