Тръмп поиска Русия да върне Крим на Украйна

Изказване на говорителя на Белия дом Шон Спайсър

Шон Спайсър, говорител на Белия дом. Вашингтон, 14 февруари 2017. Снимка: WH.gov Шон Спайсър, говорител на Белия дом. Вашингтон, 14 февруари 2017. Снимка: WH.gov

Тръмп поиска Русия да върне Крим на Украйна, съобщи прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър пред журналисти във Вашингтон на 14 февруари 2017, става ясно от видеозапис, публикуван от офиса на президента в Youtube и на сайта на институцията.

„Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да започне деескалация на насилието в Украйна и да върне Крим”, каза Спайсър на брифинга.

„Същевременно напълно очаква и желае да се разбира с Русия, за разлика от предишните администрации, за да можем да  решим заедно многобройните проблеми, пред които е изправен светът като заплахата от ИДИЛ и тероризма“.

 

В началото на брифинга на въпрос от журналистите дали САЩ ще запази санкциите над Русия новият американски министър на финансите Стивън Мнучин каза, че "програмата няма да се променя".

„Сегашната ни програма със санкците е в ход и те са мощен инструмент, който ще продължим да използваме за много различни страни“, каза Мнучин.

 

Киев реагира положително на съобщението. В Туитър прессекретарят на президента на Украйна Порошенко, Светослав Цеголко написа: „Добро изявление на Белия дом. Русия е длъжна да върне Крим на Украйна“, предаде РБК.

Според ръководителя на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност на Русия Виктор Озеров изявлението за Крим е свързано с желанието на администрацията „да заглуши“ недоволството на американското общество от Тръмп заради „проруската“ му позиция, съобщи РИА Новости.

По време на брифинга на 14 февруари говорителят на Белия дом коментира и оставката на съветника на президента по сигурността Майкъл Флин.

Според него това е свързано с „подронено доверие“ между двамата.

„Проблемът, откровено казано, беше проблем с доверието“, каза Спайсър. Според него Тръмп не е поръчвал на Флин да обсъжда американските санкции против Русия с руски дипломати.

Съветникът по сигурността на президента Тръмп, Майкъл Флин подаде оставка на 13 февруари 2017. Постът ще бъде зает от Кийт Келог.

Последни новини
Още от Новини