Щабът на Макрон обвини Русия в кибератаки, Кремъл отрича

Сайтът на кампанията на политика е мишена на стотици атаки на ден, заявяват от щаба му

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Генералният секретар на движението En marche! (Напред – бел.ред.), подкрепящо кандидатурата на независимия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон, сочен за на-вероятен победител на президентските избори в края на април, Ришар Феран отправи обвинения към Русия, заявявайки че Кремъл инициира кибератаки срещу кампанията на политика.

В свое интервю за радиостанцията Europe 1 Феран заявява, че в руските медии ежедневно циркулират „фалшиви новини“. Той също така съобщава, че официалният сайт на кампанията на Макрон става мишена на „стотици, даже и хиляди“ електронни атаки на ден, които са дело на субекти, намиращи се на територията на Руската федерация.

Според Феран Макрон е цел на атаките на Кремъл поради факта, че „се обявява за силна Европа, Европа, демонстрираща своята мощ, в това число и пред Русия, докато другите кандидати действат от доста по-приятелски позиции по отношение на Москва“.

Твърденията на щаба на Еманюел Макрон не останаха без отговор от страна на администрацията на руския президент Владимир Путин. Неговият официален говорител Дмитрий Песков окачестви твърденията като „абсурдни“, предава ТАСС. „Не може и да става дума за каквато и да е съпричастност на официална Москва към тези атаки, били те реални или не. Обвиненията са абсурдни“, категоричен е Песков.

Говорителят на Кремъл заяви, че Москва поддържа същата позиция и по отношение на обвиненията за вмешателство във вътрешните работи, идващи от Вашингтон. „Нямали сме и нямаме никакво намерение да се месим във вътрешните работи на други страни, още повече в изборните им процеси“, заявява Песков.

Последни новини
Още от Новини