Съветникът по националната сигурност на Тръмп се оттегля от поста си

Майкъл Флин подава оставка след нерегламентирани контакти с руския посланик в САЩ

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флин е подал оставка, съобщи БНР, позовавайки се на световните информационни агенции.

AP предава, че Флин напуска поста си след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители за контактите си с руския посланик. 

В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че много пъти е разговарял с руския посланик в САЩ преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмпи и е дал "непълна информация" за тях на вицепрезидента Майк Пенс. 

Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, докато по-късно Флин призна, че е възможно въпросът да е бил повдиган, предаде Investor.bg

Флин е имал контакти с руски представители преди Тръмп да стане президент, и това може да го постави в уязвима позиция, коментира Ройтерс по повод оставката. До назначаването на титуляр длъжността съветник по националната сигурност временно ще изпълнява генералът от резерва Кийт Келог.

57-годишният генерал от резерва Майкъл Флин беше съветник на Тръмп още по време на кампанията му за президент. Срещу Флин още тогава имаше публикации, че е вземал пари, за да лобира в полза на Турция. Той се ползваше сред привържениците си с репутация на проницателен разузнавач и прям човек, припомнят информационни агенции.

Същевременно стана ясно, че американският Сенат е утвърдил бившия банкер от Goldman Sachs Стивън Мнучин за министър на финансите. Позицията е ключова заради отговорността за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация.

Последни новини
Още от Новини