Подемът за украинското земеделие едва сега започва

Секторът е основна движеща сила за икономиката на страната

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Износът на пшеница, ечемик и слънчогледово олио е достигнал най-високите си нива в Украйна, предаде Bloomberg.

Това е част от земеделското възраждане на държавата, което започна през 2013. Едновременно с това спада износът на стомана и желязо. Тези суровини се произвеждат в източната част на държавата. Производството им пострада след конфликта с Русия. Земеделието се е превърнало в двигател на украинската икономика, каза подуправителят на централната банка в Украйна Дмитро Сологуб.

Вероятно възраждането на земеделието едва сега започва. Проекти за подобряване на напояването може да увеличат произведеното зърно от 66 млн. метрични тона на 100 млн. метрични тона. Друг план, целящ изплащане на дълга към Международни валутен фонд ( $17,5 млн.) е премахването на забраната за закупуване на обработваема земя. Подобрението в икономиката на Украйна може най-ясно да се види в износа им. Вече 40% от него е земеделска продукция, а частта на цветните метали се е смалила до четвърт.

Разбира се, има и негативни страни. По целия свят има рекордно големи запаси от пшеница. Ако Украйна разчита само на една група суровини да задвижват икономическата ѝ парна машина, то тя може значително да пострада, когато цените им паднат. Но в дългосрочен план се очаква търсенето на земеделски продукти и всичко, свързано с изхранването да се увеличи. Това е далеч по-стабилно от предположенията за пазара на цветни метали.

Земеделието е главна действаща сила на украинската икономика след двугодишен спад. Икономиката е напреднала с 4,7% от година насам. Дъждовете през зимата и есента може да са белег за бъдещ рекорд в събирането на зърно.

 

Последни новини
Още от Новини