От март енергийната борса стартира проекта за търговия в рамките на деня

В момента търговията на енергийната борса се извършва по схемата ден напред

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се очаква до броени дни да стартира проект за въвеждане на търговия в рамките на деня. Това съобщи по време на конференция мениджърът "Проекти" в БНЕБ Никола Габровски, предаде Investor.bg

В момента търговията на енергийната борса се извършва по схемата "ден напред", тоест търгуваните в рамките на деня количества се доставят на следващия ден. 

Техническата подготовка за новия пазарен сегмент ще започне през март. Ще бъде избран партньор, чрез който да се реализира новата схема, пазарните правила - за сетълмент, поведение и т.н., ще бъдат определени таксите и тарифите, ще бъдат проведени и обучения и регистрационен процес, обясни Габровски. В момента се финализират преговорите с доставчика на платформа за този сегмент, но договорът още не е подписан, уточни той.

На базата на опита на оператора с въвеждането на сегашния сегмент това ще отнеме поне 6 месеца. Очакванията са, че през август или септември ще започнат и първите тестове с реални участници и реални заявки.

След това ще бъде обявена и датата за реалния старт на търговията. Вероятно това ще бъде в първите дни на януари 2018.

Реалният старт на търговията в рамките на деня зависи и от готовността на  Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и приетите правила. Габровски не можа да коментира дали липсата на парламент би спряла процедурата.

"Ако има някаква обвързаност на правилата със Закона за енергетика, тогава може да се получи забавяне", каза той. Правилата за търговия ще бъдат съгласувани с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

БНЕБ подготвя и създаването на импортно-експортни зони, които ще позволят търговията със съседните страни. Потенциал за обединение има по отношение на Македония, Сърбия и Гърция. Към момента не са правени планове за обединение на борсата с Турция, а с Румъния - няма смисъл, тъй като тя търгува със страните от Централна Европа.

На този етап от борсата са водили разговори с македонската страна, където тепърва предстои въвеждането на енергийна борса. Все още обаче не е договорено нищо конкретно и тепърва се изготвя Меморандум за сътрудничество, посочи още Габровски.

Той очаква първото пазарно обединение със съседен пазар да бъде факт към края на 2018 или началото на 2019. Експертът посочи още, че БНЕБ ще бъде активна в търсенето на партньорства.

Последни новини
Още от Новини