Новият финансов министър на САЩ трябва да предотврати задаващата се криза с дълга

Сенатът утвърди бившия банкер от Goldman Sachs Стивън Мнучин за поста

Новият финансов министър на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg Новият финансов министър на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

Американският Сенат утвърди бившия банкер от Goldman Sachs Стивън Мнучин за министър на финансите. Неговият главен приоритет обаче няма нищо общо с данъчната реформа, пише CNN Money.

Мнучин ще трябва да се бори да предотврати евентуална криза с тавана по федералния дълг на САЩ, която може да преобърне пазарите и да причини хаос във финансовия свят освен ако Конгресът не предприеме действия скоро.

Таванът по дълга представлява законов лимит върху заемането, установен от Конгреса. Законодателите с години спорят за това до колко трябва да бъде повишен този таван. Когато не успеят да постигнат съгласие, те временно го „отлагат“. След като този период приключи, таванът се връща на нивото, на което е бил, и се добавя заетото по време на отложения период.

На 15 март изтича последното отлагане и дългът ще бъде в размер на около $20 трлн.

Ако до средата на март Конгресът не гласува за удължавате на отлагателния период или за повишаване на тавана, Мнучин ще трябва да започне да прилага специални счетоводни мерки, за да осигури изплащането на задълженията на страната без да наруши лимита.

И тази задача ще става все по-рискова с наближаването на т.нар. X дата - момент, когато Министерство на финансите ще може да плати задълженията си само с влизащите в хазната приходи. Понеже правителството отчита дефицити всяка година, те никога не са достатъчни, за да покрият всички плащания. Ето защо в противовес с това, което мнозина биха казали, повишаването на тавана по дълга е по-скоро разрешение да се плаща това, което страната вече дължи, а не да се харчи повече.

Ако законодателите не направят нещо преди тази дата, САЩ няма да могат да погасят една част от дълговете си. Това от своя страна може да доведе до паника на финансовите пазари и да повиши лихвените проценти.

В тази връзка Мнучин заяви, че би предпочел да избегне излишно драматизиране.

„Навременното изплащане на американския дълг е най-важното нещо. Бих искал да вдигнем тавана на дълга по-скоро“, каза той, допълвайки, че колкото по-дълго Конгресът отлага, толкова повече ненужни разходи ще бъдат понесени.

Принуждаването на министерството да взима нетипични мерки, за да остане под лимита за заемане, коства много време и на федералните служители и води до неефективно използване на ресурсите, посочват анализатори. 

Последни новини
Още от Новини