Количествените улеснения в Швеция секват

Sveriges Riksbank променя политиката си

Стефан Ингвес, управител на шведската централна банка Riksbank. Стокхолм, Швеция. 21.12.2016.Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Стефан Ингвес, управител на шведската централна банка Riksbank. Стокхолм, Швеция. 21.12.2016.Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Забравете намаляване на лихвата, забравете купуването на допълнителни облигации. Това казаха всички анализатори попитани от Bloomberg за прогнозите им преди срещата на шведската централна банка Sveriges Riksbank относно бъдещата ѝ политика.

Според анализаторите след сряда Riksbank ще увеличи лихвения процент върху кредити и ще преустанови купуването на облигации. И ето защо:

Инфлацията се е увеличила през последната година и е близо до целта на банката от 2%. Наблюдава се и девалвиране на валутата им и покачване в цените в енергетиката.

Агресивните стимули на Riksbank, както и заплахите за валутна интервенция, успяха да контролират инфлацията и да опровергаят очакванията за нея. Централната банка повтори на срещата през декември, че не очаква процентите на лихвите да станат позитивни поне до 2019.

Стабилността на домакинствата и компаниите се засилва покрай намалената безработица и икономическият растеж от 3,5% през първите 9 месеца на 2016. Индексът, който измерва увереността в бизнеса и потреблението, достигна през декември най-високата си точка от 5 години насам. Но това носи със себе си и негативи – цените за недвижими имоти и дълговете на домакинствата рязко се увеличиха.

Riksbank рискува да падне жертва на собствения си успех. Спекулациите, че е близо до прекратяване на програмата за стимули, подсилиха кроната, но това пречи желаните нива на инфлация да бъдат постигнати. Отваря се широко поле за действие, поради притесненията за негативния ефект на настоящата валутна политика, ликвидността на облигациите и дълга на домакинствата, както и нуждата да се заделят малко средства.

Последни новини
Още от Новини