Еманюел Макрон строг към Великобритания

Обединеното кралство няма да се измъкне от последствията на напускането

Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Френският кандидат за президент Еманюел Макрон каза, че ще бъде строг в преговорите с Обединеното кралство относно процедурата по отцепване от ЕС, предаде Bloomberg. Макрон добави, че трябва да се запази цялостта на ЕС и държава, която напуска ЕС, няма да получава паспорт и достъп до единния пазар. Причината за поведението, обясни той, не е с цел да наказва, а да бъдат спазени последствията от подобно напускане.

Повечето френски политици подкрепят подобно отношение към Великобритания, тъй като искат да запазят стабилността на съюза в ера, в която съюзниците от края на Втората световна война започват да охладняват един към друг. Изключение от тази идея прави Марин льо Пен, която иска Франция да се откаже от еврото и отново да се върне към френският франк. Макрон каза, че ако тя направи това, ще разруши единния пазар.

Макрон е по петите в предизборната надпревара показват анкети, но всички проучвания сочат, че той ще я победи на втори кръг на президентските избори на Франция. Лю Пен има 26% в първи кръг, Макрон 19,5% и 18% за републиканеца Франсоа Фийон според Ifop.

Последни новини
Още от Новини