Еманюел Макрон ще е най-вероятният победител на изборите във Франция

Това обаче би станало, ако независимият кандидат успее да достигне до втория тур срещу Марин Льо Пен

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Независимият кандидат за президентското кресло във Франция Еманюел Макрон има най-големи шансове за победа за предстоящите в края на април избори, съобщава Euronews, позовавайки се на социологическо проучване, дело на френската агенция Opinionway.

Това обаче би станало, ако Макрон все пак успее да достигне втория тур на президентската надпревара, пряк негов конкурент за което е кандидатът на „Републиканците“ Франсоа Фийон, чийто рейтинг се срина значително през последните седмици заради корупционен скандал, в който бе замесен той и негови близки.

Проучването на общественото мнение, както и редица други такива на френски и световни социологически агенции, показват сигурна победа на първия тур на лидера на националистическата партия „Национален фронт „ Марин Льо Пен. Въпреки преднината пред конкурентите си, Льо Пен едва ли ще успее да победи и във втория тур на президентската надпревара, когато най-вероятно останалите партии ще се обединят около кандидатурата на съперника й.

Данните на проучването сочат, че на първи тур лидерът на „Националния фронт“ ще вземе 26% срещу 22% на Макрон и 21% на Фийон. Който и да се изправи срещу Льо Пен на балотажа, най-вероятният сценарий е той да стане новият държавен глава на Франция, се разбира от резултатите на извадката. При евентуален дуел между Льо Пен и Макрон съотношението в процентите ще бъде 37% към 63%. Ако пък Франсоа Фийон отиде на втори тур, най-вероятно би взел 58%.

Последни новини
Още от Новини