Бивш директор на БДЖ осъден на 4 години затвор

Според обвинението бившият изпълнителен директор на холдинга Олег Попов е нанесъл вреди на железниците в размер 1,36 млн, лева

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Софийският градски съд (СГС) постанови 4-годишна присъда „лишаване от свобода“ за бившия изпълнителен директор на БДЖ ЕАД Олег Петков, съобщават от пресотдела на Софийска градска прокуратура, която е вносител на обвинителния акт по делото. Магистратите са определили и друго наказание на Петков - лишаване от право за срок от 5 г. да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

По същия обвинителен акт, друг бивш изпълнителен директор на БДЖ - Христо Монов, получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той също бе лишен от право 4 години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

Олег Петков беше обвинен в това, че за периода 4 октомври 2006 до 11 февруари 2008, в качеството си на изпълнителен директор на железопътния холдинг, умишлено е нанесъл вреди на дружеството в размер на 1 361 062 лв. Обвинението за Христо Монов, който беше изпълнителен директор на БДЖ след Петков, е за нанесени щети в размер на 201 111 лв.

Нанесените на БДЖ вреди са свързани с извършване на транспортни разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка, в нарушение на условията по обявената обществена поръчка.  

Последни новини
Още от Новини