Българската икономика расте отново с над 3%

Политическата несигурност през последните месеци не се отрази на ръста през годината

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Насърчена от износа, туризма и вътрешното потребление, българската икономика се разширява и през четвъртото тримесечие на 2016. Toва е седмата поредна година на ръст, докато страната се готви за трети предсрочни избори в рамките на пет години, предава Investor.bg.

През четвъртото тримесечие на 2016 брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,4% спрямо същия период на предходната година и с 0,9% на сезонно изгладена база спрямо третото тримесечие на 2016, показват експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). 

Резултатът почти съвпада с консенсусната оценка на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg, за ръст от 3,5 на сто, и надвишава значително средния ръст за ЕС от 1,7 на сто. 

Припомняме, че през третото тримесечие на миналата година произведените стоки и услуги също нараснаха с 3,4%. В понеделник Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че за 2016 г. страната ще отбележи икономически растеж от 3,1%, който през 2017 ще се забави до 2,9% на фона на политическите сътресения преди изборите.

Според данните на НСИ за последните три месеца от изминалата година брутният вътрешен продукт на страната достига 25,36 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 21,7 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81,2%), което в стойностно изражение възлиза на 20,6 млрд. лв. През четвъртото тримесечие на 2016 г. бруто капиталообразуването е 5,431 млрд. лв., а относителният му дял в БВП е 21,4%. Външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 669,6 млн. лв. 

Износът нарасна с 9,1 на сто през четвъртото тримесечие на годишна база, вътрешното потребление се повишава с 0,9 на сто, а приходите от туризъм според данните на централната банка на страната, БНБ, скачат от януари до ноември с 15 на сто до 3,2 млрд. евро. 

Последни новини
Още от Новини