Ще има ли предварителни избори в Италия

Шансът на Матео Ренци да бъде новият министър председател на Италия спадна

Матео Ренци. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Натискът за предварителни избори изигра лоша шега на Ренци, предаде Bloomberg. Създаде се много напрежение в собствената му партия и вероятно ще трябва да чакат чак до догодина, за да се стабилизират на политическата сцена.

Демократичната партия на бившият премиер ще проведе събрание на лидерите си в Рим. Целта е да решат дали да има избори тази година или да изчакат до началото на 2018. Ако в понеделник Ренци победи, може да се очакват скорошни избори. Движението „Пет звезди“, което иска да инициира референдум за отпадането на Италия от еврозоната, е основен противник на демократичната партия.

Политическа облачност

Ако Ренци не успее да получи одобрение за предварителни избори, ще направи национално събрание на партията, тъй като е убеден, че ще спечели изборите. Енрико Роси, губернаторът на Тоскана и вероятен претендент за „трона“ на партията, настоя Ренци да подаде оставката си, за да разчисти път за националното събрание. Преди три години Ренци обеща раздвижване на политическата система и вливане на свежи сили в икономиката. Той напусна миналия декември, след като референдумът за реформа на конституцията се провали.

През управлението на Ренци като министър председател икономиката на Италия се покачи с 0,3%, но безработицата достигна най-високата си точка преди той да се оттегли в Тоскана. Задача на италианския президент Серджо Матарела е да реши дали ще има предварителни избори. Той поиска различията между двете камари на парламента на бъдат изгладени преди да се стигне до избори.

Претендентът за трона

Според Роберто Далимонт, професор по политическите науки в Luiss University в Рим, Ренци има реален шанс да не получи одобрение на предложението си за предварителни избори. Но със сигурност ще се запази като лидер на партията, тъй като е много по-популярен от който е да било друг кандидат. Но партийната надпревара в Италия, той добавя, е в застой и ще остане така до изборите. Причина за това, казва той, е, че хората са концентрирани върху реформа в избирателната система, а не толкова в отделните партии. Няколко дни преди срещата на лидерите на партията на Ренци, 41 сенатори от демократичната партия подписаха документ, чрез който обявиха, че ще дадат подкрепата си на партията на Джентолини.

Конституционния съд в Италия каза в четвъртък, че сегашната избирателна система се нуждае от промяна, тъй като не успява да гарантира стабилност. Спрямо сегашната система няма коалиция, която да има мнозинство в долната камара на парламента.

Последни новини
Още от Новини