Саудитска Арабия с най-голямо съкращение на добива на петрол от 8 години

Кралството е съкратило добива с 718 барела дневно през януари

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Саудитска Арабия е намалила добива на петрол с най-много от над осем години насам, преминавайки отвъд ангажиментите си по постигнатата сделка за балансиране на пазара през ноември миналата година, предаде Bloomberg.

По данни на месечния доклад на ОПЕК кралството е намалило добива на петрол с 717 600 барела дневно през миналия месец до 9,748 млн. барела на ден. Анализи на групата, изготвени въз основа на външни източници обаче, показват, че Саудитска Арабия е съкратила производството с 496 хил. барела дневно по-малко - в унисон с постигнатата сделка миналата година.

Графика: Bloomberg

„ОПЕК се представя доста добре, изненадвайки повечето анализатори“, коментира Спенсър Уелч, директор петролни пазари в IHS Markit в интервю за Bloomberg преди публикуването на доклада. „Саудитска Арабия направи доста усилия, за да подкрепи сделката“.

Докато цените на петрола първоначално се покачиха с 20% през седмиците след сделката на ОПЕК, възходящият тренд се забави на фона на опасенията, че възстановяването на производството в САЩ ще запълни дупката, която се отваря от съкращаването на производството на ОПЕК.

Вторични източници на ОПЕК показват доста по-висока степен на изпълнение на ангажиментите по сделката като 11 страни, включени в сделката, са достигнали над 90% от ограниченията в производството. Добивът на групата спада с 890 200 барела дневно спрямо месец по-рано до 32,139 млн. през януари, показват още данните.

Страните членки от ОПЕК постигнаха споразумение през ноември да намалят добива на петрол до 32,5 млн. барела дневно.

Ако организацията поддържа нивата на добив от януари, това би означавало реализирането на 800 хил. барела дневно повече спрямо очакванията на групата за първите шест месеца на годината – добавяйки около 140 млн. барела към световните запаси.

Процесът по ребалансиране може да бъде подпомогнат от едно по-силно търсене от очакваното, коментират от ОПЕК. Организацията увеличи своите оценки за растежа в световното петролно потребление през 2017 с 35 хил. барела дневно до 1,19 млн. дневно. 

Последни новини
Още от Новини