Лондон дава £700 млн. на приятелски държави за противодействие на Русия

Общият обем на международната помощ, отпусната от Великобритания през 2016 е £12 млрд.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Великобритания ще предостави помощ в размер £700 млн. на съюзните си държави от Прибалтика Литва, Латвия и Естония. Средствата също така ще подпомогнат и Украйна, както и прозападните сили в страни като Сирия и Либия. За това информира британският всекидневник The Sun.

Според вестника британският външен министър Борис Джонсън „се стреми да укрепи стабилността на страните от бившия Съветски съюз“, като затова основната част от средствата са насочени именно към Украйна и страните от Прибалтика, като целта е така да бъде обезпечена тяхната защита от действията на Руската федерация.

Средствата ще бъдат използвани за инвестиции в киберсигурността в тези страни, както и за поддръжката на прозападно настроените елементи в държави като Сирия и Либия. Целта на политиката на Лондон в близкоизточния регион е да се постигне по-успешно противопоставяне на тероризма и радикализма.

Общият обем на международната помощ, отпусната от Великобритания през миналата година, е £12 млрд. Независимо от целта на правителството да укрепи позицията на страната, укрепвайки на първо място собствените си съюзници, разходите предизвикват смесени реакции в британското общество.

„От ключово значение е данъкоплатците да получат полза от парите, които плащат, и които на свой ред биват давани зад граница“, коментира Джон О`Конъл, директор на Алианса на данъкоплатците (Taxpayers Alliance). „ На трудещите се британски семейства им омръзна да виждат парите си, платени в данъци, да отиват за проекти зад граница вместо да се инвестират в Обединеното кралство“, допълва той.

Последни новини
Още от Новини