Израел търси помощ от САЩ за борба с Хизбула и Иран

Нетаняху се опитва да върне времето назад, когато САЩ виждаше Иран като Злото

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще посети Доналд Тръмп в Белия дом, предаде Bloomberg.

На срещата ще обсъдят помощта, която Иран оказва на Хизбула и други организации, набелязали Израел. Нетаняху ще настоява САЩ да прекъснат връзката между ливанската шиитска организация и Иран, чрез строги санкции.

Хизбула е считана за терористична организация от по-голямата част от Запада. Групировката функционира и като политическа партия, чиито корени са дълбоко проникнали в правителството и обществото.

Нова страница

Първото нещо, което Нетаняху ще направи, щом пристигне в Белия дом, е да обърне нова страница в отношенията между двете държави. Израел продължаваше да получава значима финансова и военна помощ от САЩ през управлението на Обама, въпреки ожесточените си взаимоотношения.

Двете държави се разминаваха в политиката си към палестинците и Иран. Отношенията охладняха, след като Нетаняху се противопостави на ядрения план на Обама за Иран.

Израел все още вижда ядрената мощ на Иран като заплаха. Влиянието на Иран нарасна, след като Башар Асад спечели гражданската война в Сирия. Тъй като новото правителство на САЩ е по-враждебно към Иран, Израел ще се опита да върне времето назад, когато САЩ виждаха Иран като „злото“. Тръмп наложи нови санкции на Иран за тестването на балистични ракети и смята революционната гвардия за терористична организация.

Отпъждане

Израел и Хизбула неколкократно са се сблъсквали по време на дългогодишната окупация на Ливан от Израел. През едномесечната война, провела се през 2006 между тях, Израел бомбандира близо 1 млн. души и разруши редица важни пътища. От 2006 насам Хисбула са се снабдили с по-качествени ракети, които могат да покрият много по-голяма територия. Израел ще изиска от новото правителство на САЩ да „изтика“ Иран и Хизбула от Сирия. Но влиянието на САЩ в Сирия е отслабнало, а привържениците им страдат, но това на Русия расте. Тръмп и Путин обмислят да се съюзят срещу Ислямска държава и да ги премахнат от Сирия.

Последни новини
Още от Новини