Гръцките фермери се събират за нови демонстрации във вторник

В протестите, които ще се проведат в столицата Атина, може да се включат и държавните служители

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Фермерите в Гърция, които от три седмици блокират основни пътни артерии в страната, протестирайки против приетата от кабинета на премиера Алексис Ципрас програма за икономии, ще проведат утре (14.02, вторник) демонстрация в столицата Атина, информира Ekathimerini.

Разговорите между синдикатите, представляващи протестиращите земеделци и правителството отбелязаха фиаско в края на миналата седмица, което подтикна демонстрантите към нови, по-радикални действия.

Гръцкият министър на земеделието Вангелис Апостолу от своя страна обаче определя двустранните разговори като „продуктивни“, въпреки че въведените от официалната власт в Атина „фискални мерки не могат да бъдат променени“.

Представители на протестиращите обаче са на другия полюс. Според Вангелис Бутас, старши член на националния протестен комитет на фермерите, от дискусията не е излязло „нищо положително“. Бутас призовава „всички гърци“ да излязат в центъра на Атина и да подкрепят земеделците в исканията им, допълвайки, че пътните блокади из цялата страна ще продължат.

Междувременно синдикатът на държавните служители ADEDY призова членовете си да прекратят работата си от 12:30 на обяд до края на работната смяна, за да могат да се включат в готвените демонстрации. 

Последни новини
Още от Новини