Френската централна банка предупреди за ефектите от Frexit

Спредът по облигациите на Франция и Германия достига най-високото си ниво от 2012

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Гуверньорът на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Галхау предупреди френските избиратели за цената, която страната ще трябва да плати при евентуално излизане на Франция от еврозоната (Frexit), отбелязвайки, че лихвените проценти във Франция вече се покачват на фона на опасенията, свързани с президентските избори тази година, предаде Bloomberg.

Френският кандидат за президент и лидер на Националния фронт Марин льо Пен, която иска да изведе Франция от единния пазар, има големи шансове в първоначалния кръг от изборите във Франция през 2017, въпреки че вероятно няма да спечели в президентската надпревара, сочат социологическите проучвания.

Въпреки това премията, която френското правителство плаща по заемането на кредити от Германия, нарасна до най-високото си ниво от над 4 години.

Графика 1: Спред по 10-годишните облигации на Франция и Германия. Източник: Bloomberg Terminal

„Настоящото покачване на лихвените проценти във Франция, което смятам, че е временно, кореспондира с опасенията, свързани с евентуално излизане на страната от еврозоната“, коментира гуверньорът на централната банка.

Според него напускането на еврозоната ще оскъпи разходите по обслужването на дълга за френското правителство с около 30 млрд. евро ($32 млрд.) на година. На 30 млрд. евро се равнява годишният бюджет за отбрана на Франция, отбеляза Галхау. 

Последни новини
Още от Новини