Еврозоната не е цветя и рози, но е печат за качество на икономиката

Хампарцумян: България трябва възможно най-бързо да влезе в еврозоната

Левон Хампарцумян, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Investor.bg Левон Хампарцумян, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Investor.bg

България трябва възможно най-бързо да влезе в еврозоната. За това призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години.

Същевременно, „бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре“, каза Хампарцунян.

„Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната“, пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети „на улицата“.

„Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора“, добавя той.

Вижте цялото интервю в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини